Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

Тараканівська ОТГ є одним із лідерів за вагою власних доходів у розрахунку на одного мешканця

Дата: 26.07.2018 10:37
Кількість переглядів: 1296

Роботу районів, міст та об’єднаних територіальних громад Рівненщини за останні півроку підсумували на колегії обласної адміністрації

 

 

Фото без опису

Загалом рейтингове оцінювання проводилося за 32 критеріями та 7 напрямками. Зокрема, бралися до уваги показники господарського комплексу, надходження до місцевих бюджетів, впровадження реформ, доходи та зайнятість населення, розвиток освіти, культури, охорони здоров’я тощо.

Фото без опису

В свою чергу, 29 об’єднаних громад досліджувалися за фінансовою спроможністю. Цей аспект є найсуттєвішим, бо від нього залежить успішність ОТГ.

Фото без опису

Зокрема, були опрацьовані такі показники: власні доходи на 1-го мешканця, рівень дотаційності бюджетів, капітальні видатки на 1-го мешканця та адмінапарат.

«Клеванська, Привільненська та Тараканівська ОТГ є лідерами за вагою власних доходів у розрахунку на одного мешканця. У цих громадах на людину припадає 1800 гривень», - повідомив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

Фото без опису

Визначили й рівень дотаційності ОТГ. До слова, держава може дотувати 30% до місцевих бюджетів громад, решту коштів повинні громади заробляти самі.

Так, більшість ОТГ області підпадає під цей критерій. Самі на себе заробляють Клесівська, Крупецька та Клеванська громади. Натомість у 7 ОТГ спостерігається високий рівень дотаційності. Це Локницька, Пісківська, Немовицька, Мирогощанська, Деражненська, Бугринська та Миляцька громади.

Окремо Ігор Тимошенко зупинився на показниках видатків на утримання апарату управління. Загалом на це рекомендують витрачати не більше 20 %. Лідерами за цим критерієм є Клеванська, Радивилівська та Смизька громади. Натомість понад 40 відсотків власних доходів іде на утримання апарату у Боремельській, Козинській, Підлозцівській ОТГ. При чому це невеликі громади.

Разом з тим, в області є 6 районів, де досі не створено жодної ОТГ після чотирьох років реформи децентралізації.

Фото без опису

Узагальнюючи результати, Ігор Тимошенко рекомендував неспроможним громадам шукати додаткові шляхи наповнення бюджетів, а також можливість приєднання до себе сусідніх територій:

«Громади повинні об’єднуватися на вигідних та перспективних умовах. Адже від цього залежить добробут їхніх мешканців. Є закон, який передбачає приєднання однієї ОТГ до іншої, а також до міст обласного значення. Це проста процедура. Громади повинні зрозуміти, чим чисельніша ОТГ, тим більше коштів та можливостей, які можна використати на розвиток. Натомість громади з низькою чисельністю населення мають обмежений потенціал та не можуть надавати якісні послуги своїм мешканцям».

Заступник голови рекомендував опрацювати результати моніторингу та вжити відповідні заходи з метою усунення недоліків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь