Тараканівська громада
Дубенський район, Рівненська область

ДУБЕНСЬКЕ МІСЬКРАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В РІВНЕНСЬКIЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій в частині порушення санітарного та епідемічного благополуччя населення та запобігання спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань серед населення під час масових гулянь, народних свят, ярмарків, тощо.

Рекомендуемо забезпечити виконання суб'єктами господарювання (операторам ринку) слідуючих вимог:

  • реєстрація в державному реєстрі потужностей, (отримати реєстрацййний номер відповідно до вимог ст.25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» №771/97-BP від 23.12.1997 року).
  • pyxoмi та/або тимчасові потужності (палатки, кіоски, прилавки, pyxoмi транспортні засоби для торгівлі) повинні:
  • утримуватись в чистоті та належному стані ( торгові місця повинні бути обладнані прилавками, стелажами, виробничими столами, навісами i т.п.);
  • забезпечити захист харчових продуктів від будь якого ризику забруднення (атмосферних опадів, пилу, шкідників та гризунів);
  • бути обладнанні засобами для підтримання належної особистої гігієни (рукомийниками, милом, дезінфікуючий засіб для обробки рук, одноразовими рушниками, серветками);
  • поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуватись в непошкодженому стані, легко чиститись та дезінфікуватись, виготовлені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;
  • бути забезпеченими гарячою та/або холодною водою у необхідній кількості;
  • мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю (холодильне обладнання);
  • забезпечувати розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їх забруднення (дотримуватися товарного сусідства);
  • суворо дотримуватися термінів придатності харчових продуктів та готових страв, а також умов їх зберігання;
  • реалвація харчових продуктів можлива лише при наявності супровідних документів про їх походження та якість (товаротранспортна накладна, декларація виробника) згідно ст. З7, п. 7 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
  • працівники повинні мати на робочих місцях особисті медичні книжки з допуском до роботи та спецодяг; 
  • відпуск харчових продуктів проводити виключно в одноразовий паперовий чи пластиковий посуд, дозволений для контакту з харчовими продуктами;
  • забороняється торгівля кремовими кондитерськими виробами, салатами, заправленими майонезами, паштетами, та іншими особливо швидкопсуючими продуктами, а також харчовими продуктами виготовленими в домашніх умовах;

Приватних підприємців зобов'язати до виконання цього листа.  Попередити про відповідальність за порушення вимог харчового законодавства згідно ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про xapчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».



« повернутися до списку новин