Тараканівська громада

Рівненська область, Дубенський район

ПРОГРАМА ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ОСІБ  ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА ТА/АБО НАСИЛЬСТВА ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ

Дата: 08.08.2022 14:33
Кількість переглядів: 955

 

 

Рішенням сесії Тараканівської сільської ради від 13 липня 2022 року №1277 затверджено Програму для постраждалих осіб на 2022-2023 роки.

Поширення проявів домашнього насильства не лише руйнує гармонію і злагоду в родині та спричиняє сімейне неблагополуччя, а й виступає однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Домашнє насильство призводить до руйнування сім’ї, породжує дитячу безпритульність та бездоглядність, є однією з причин поширення соціального сирітства.

Домашнє насильство розглядається не як приватна проблема, а як проблема суспільна, що має вирішуватись державними органами разом із громадськістю.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначено дієвий механізм надання допомоги та захисту особам, які постраждали від домашнього насильства. 

Метою Програми є забезпечення комплексної підтримки та соціально-психологічної реабілітації постраждалих осіб, які потерпають від психологічної, сексуальної, фізичної та/або економічної форм домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Завданнями Програми є:

- сприяння оволодінню постраждалою особою знаннями про основні норми законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, а також про види відповідальності за його вчинення;

- сприяння засвоєнню постраждалою особою моделі сімейних та родинних відносин на засадах гендерної рівності, недискримінації, взаєморозуміння, взаємоповаги та дотримання прав усіх членів родини;

- формування розуміння особистісних потреб та способів їх задоволення;

- формування готовності до зміни життєвої ситуації та розроблення плану безпеки.

 

Постраждалі особи проходять Програму для постраждалих осіб за власним бажанням. Під час надання допомоги та захисту постраждалим особам враховуються вік, стан здоров’я, стать, релігійні переконання, етнічне походження, спеціальні потреби таких осіб.

Програму реалізують фахівці, які мають вищу освіту та пройшли відповідне навчання з проведення програм для постраждалих осіб. До висвітлення окремих тем, проведення додаткових занять в якості викладачів/тренерів залучатимуться експерти, фахівці, які не проходили спеціальної підготовки, але мають відповідну освіту, зокрема представники структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, служб у справах дітей, уповноважених підрозділів органів Національної поліції України, надавачів соціальних послуг, закладів освіти, охорони здоров’я, а також психологи, соціальні педагоги, фахівці в галузі права, представники громадських об’єднань (за їх згодою).

В основу цієї Програми покладено загальні принципи психологічної підтримки, що полягають в поєднанні діагностичного блоку, блоків мотиваційного та сімейного консультування, блоків індивідуальної та групової роботи.

Також невід’ємною складовою протидії насильству є ефективна робота із кривдниками – особами, які вчиняють таке насильство. Відповідно до Програми для кривдників на 2021-2022 роки, затвердженої рішенням сесії Тараканівської сільської ради від 24 вересня 2021 року №690, з кривдниками проводяться ряд заходів, які направлені на корекцію агресивної поведінки, формування у них нової неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків.

Якщо Ви постраждали від домашнього насильства, зверніться за допомогою до відділу соціального захисту населення Тараканівської сільської ради. За додатковою інформацією звертатися за телефоном (098)76 67 200.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь